[RO] Educatia nonformala - O altfel de educatie

Despre activitățile ce se desfășoară la Biblioteca Comunală ,,Vasile Florescu” Voinești, cu siguranță ați auzit, dar noutatea pe care doresc să v-o împărtășesc este faptul că, la nivel de județ, se desfășoară un nou proiect în care este implicată și biblioteca noastră. Astfel, doresc să vă comunic, lăsându-vă totodată invitația de a participa la evenimentele specifice acestuia, evenimente ce se vor derula la biblioteca din localitatea ta. Vrei să faci parte dintr-o echipă de teatru forum? Să înveţi şi să lucrezi alături de alţi copii de vârsta ta? Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei provocări. Împreună cu noi veţi deveni pregătiţi pentru viaţă, mai atenţi la nevoile celorlalţi şi veţi afla că toţi avem drepturi şi obligaţii în calitatea noastră de cetăţeni europeni. Obiectivul nostru este de a forma la copii şi tineri o nouă viziune asupra educaţiei, dezvoltând capacităţi, deprinderi şi abilităţi necesare pentru viaţă într-un cadru nonformal.

De asemenea, utilizând mijloacele de social-media, în cazul nostru - facebook (atât de îndrăgit de copii) ne vom înscrie în rețeaua de centre de educație nonformală ce va fi alcătuită din 70 de biblioteci publice din întreg judeţul denumită generic Reţea de centre de educaţie nonformală. Pentru a porni la acest drum bibliotecari şi voluntari sunt specializaţi în ceea ce înseamnă metodele de predare, precum şi tehnicile educaţiei nonformale.

Şi pentru că subsemnata a absolvit deja cursurile menţionate, imediat ce am revenit la bibliotecă (unde eram deja aşteptată de copii), am început să pun în practică ceea ce am învăţat, desfăşurând o primă activitate la numai câteva zile. Astfel, după câteva exerciţii de spart gheaţa şi sprijinită de copii am realizat primele piese de teatru imagine prin care încercăm să mulţumim finaţatorilor şi iniţiatorilor proiectului. Activitățile pe care le vom desfășura sunt gratuite și se vor derula în biblioteca noastră pe o perioada de 14 luni la finalul căreia copii vor cunoaşte mai multe despre viaţă, iar adulţii îşi vor cunoaște copilul mai bine și vor comunica mai uşor şi eficient cu acesta. Nu de foarte mult timp educația nonformală a început să fie în vogă și la noi în țară, concept care vine în completare pentru educația formală (predată în şcoli), fiind organizată în afara sistemului școlar, prin aceasta se formează o punte între cunoștințele predate și punerea lor în practică. Prin intermediul educației nonformale intrăm în contact cu o nouă abordare a învățării, pusă în aplicare prin activități plăcute și motivante, folosind exprienţa de viaţă a fiecărui participant.

Principalele aspecte care ne atrag la educația nonformală sunt caracterul voluntar al acesteia dar și faptul că se bazează mai mult pe practică decât pe teorie. Deși se desfășoară totul într-un mod organizat, persoana în cauză alege de bunăvoie să se implice, existând totuși obiective clare de învățare atașate activităților desfășurate într-un cadru nonformal, atingerea lor se realizează într-un alt mod decât acela al predării, care este metoda de bază din instituţiile de învățământ. Vă aşteptăm, aşadar, să învăţăm despre viaţă la biblioteca din localitatea dumneavoastră.