[RO] Matasaru - Sesiune de comunicare "CUVINTE ȘI GESTURI"

DATA ȘI ORA : 17.11.2014, ora 10.00

DENUMIRE EVENIMENT : Sesiune de comunicare “ CUVINTE ȘI GESTURI”

NUMĂR DE PARTICIPANȚI: 20

GRUP ȚINTĂ : 10 copii de clasa a V-a înscriși în proiect

MATERIALE DISTRIBUITE: chestionare, fișe de evaluare, coli , pixuri

MESAJ DE COMUNICARE :
“ Comunicarea duce la comunitate, adică la înțelegere, colaborare și prețuire reciprocă.”
                                                                                                                      (Rollo May)
SCURTĂ DESCRIERE A EVENIMENTULUI :
Luni, 14 noiembrie, Biblioteca Comunală Mătasaru - Punct de informare europeană  a organizat evenimentul “Sesiune de comunicare CUVINTE ȘI GESTURI”  în cadrul proiectului “ Rețea de centre de educație nonformală pentru viață în mediul rural”. Evenimentul s-a desfășurat sub coordonarea Denisei Bodi – formator și bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunale Mătăsaru.

În cadrul evenimentului , elevii de clasa a V-a au învățat că „a comunica” nu doar  “ a vorbi” , comunicarea fiind un proces extrem de complex ce implică atât limbajul verbal cât și pe cel paraverbal și nonverbal. Aceștia s-au antrenat într-o serie de activități menite să-i determine să cunoască mai bine procesul de comunicăre și să le îmbunătățească modul de a se exprima.

Jocul  “Oglinda”  s-a axat pe  importanța pe care o reprezintă limbajul nonverbal în comunicare și  le-a oferit copiilor o viziune clară asupra modului în care aceștia reușesc să-și coordoneze gesturile cu ale partenerului din fața sa. Atenția și concentrarea sunt absolut necesare în acest exercițiu. Coordonarea propriului limbaj gestual cu cel al partenerului de discuție este o metodă adesea recomandată de diverși specialiști în dezvoltare personală, aceasta contribuind la o eficientizare a procesului de comunicare. Dacă gesturile unuia dintre partenerii aflați într-un dialog sunt rapide, atunci se recomandă ca și celălalt să adopte același stil. Dacă partenerul de discuție vorbește pe un ton calm, atunci și celălalt ar trebui să-și reducă intensistatea vocii... cam acesta este principiul care stă la baza tehnicii “ oglinda”, un exercițiu aparent ușor, dar cu intenții extrem de serioase. Alte jocuri în care tinerii și-au exersat abilitățile de comunicare  au fost “ Traducătorul”,  „ 20 de întrebări ” și “Povestea numelui”, jocuri care i-au captivat și le-au menținut la maxim interesul pe tot parcursul evenimentului...