[RO] Raciu - Eu şi familia mea-sesiune de relaţionare interpersonală

Data şi locul: 09.12.2014, Biblioteca Comunală Raciu

Denumire eveniment: ,,Eu şi familia mea-sesiune de relaţionare interpersonală”

Număr de participanţi: 16

Grup ţintă: 36 elevi cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani din comuna Raciu

Materiale distribuite:  mesaje motivaţionale, fișa de lucru arborele genealogic

Mesaje de comunicare: Descoperă familia ta și  rolul tău în familie

Scurta descriere a activităţii:

Biblioteca Comunală Raciu a organizat marţi, 9 decembrie 2014, sesiunea de relaţionare interpersonală "Eu şi familia mea", eveniment desfășurat în cadrul proiectului ,,Reţea de centre de educaţie nonformală pentru viaţă în mediul rural din Dâmboviţa”, finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania.

La eveniment au participat 16 elevi din clasele a V-a şi a VII-a, de la Şcoala Gimnazială Raciu.

Această activitate a avut următoarele obiective: exersarea abilităților de comunicare, analizarea rolurilor asumate în familie și cunoașterea propriilor rădăcini prin realizarea unui mini arbore genealogic.
Activitatea a debutat cu jocul „Povestea prenumelui”care a avut drept obiective autocunoașterea și dezvoltarea stimei de sine și cu acest prilej elevii, au aflat informații noi despre semnificația prenumelui.
După ce a discutat despre prenumele lor și apartenența la  familie, copiii au fost rugați să exprime printr-un cuvânt ce semnificație are pentru ei familia. Răspunsurile lor au fost variate:„armonie”, „dragoste”, „cămin”, „mândrie”, „iubire”, „dragoste”, „gălăgie”, etc.
În cadrul activității am mai discutat despre faptul că suntem unici și că fiecare dintre ei avem o familie, că există mai multe tipuri de familii, în care membrii familiei au diferite responsabilități.       După această discuție, cu ajutorul prezentării powerpoint „Familia mea”, fiecare elev a trebuit să răspundă la următoarele întrebări: Ce este familia?, Care sunt membrii familiei tale?, Cine este cel mai în vârstă?, Cine este cel mai tânăr?, Ce rol are mama?, Ce rol are tata?, Ce rol ai tu în familie?, Care sunt evenimentele importante dintr-o familie?, Ce acte dovedesc existența familiei?, Ce activități comune ai cu familia ta? și De ce este importantă familia pentru tine?.

Cu această ocazie, elevii au aflat semnificația noțiunii de arbore genealogic și au realizat un mini arbore genealogic. La finalul activităţii, elevii au fost recompensaţi pentru participare şi implicare şi au spus că vor reveni cu plăcere la toate activităţile desfăşurate în cadrul proiectului.