[RO] Matasaru - Tradiții și obiceiuri europene – “Carnaval Halloween”

DATA ȘI ORA : 29, 30, 31.10.2014, începând cu orele 10.00

DENUMIRE EVENIMENT : Tradiții și obiceiuri europene – “Carnaval Halloween”

NUMĂR DE PARTICIPANȚI: 35

GRUP ȚINTĂ : 35 de copii cu vârsta între 10 și 15 ani înscriși în proiect

MATERIALE DISTRIBUITE: măști, hârtie colorată, lipici, acuarele, creioane, dulciuri

MESAJ DE COMUNICARE : E Halloween, mă trec fiori / Când simt în preajmă vrajitori. Închide ochii, dormi ușor /  Să nu te prinda vraja lor!

SCURTĂ DESCRIERE A EVENIMENTULUI :
În perioada 29-31 octombrie, Biblioteca Comunală Mătasaru - Punct de informare europeană  a organizat evenimentul “ Tradiții și obiceiuri europene – Carnaval Halloween”  în cadrul proiectului “ Rețea de centre de educație nonformală pentru viață în mediul rural”. Evenimentul s-a desfășurat sub coordonarea Denisei Bodi – formator și bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunale Mătăsaru.

Halloween-ul , sărbatoarea spiritelor,  a fost adoptată de câțiva ani încoace și de români, devenind un motiv în plus de bucurie și distracție în special pentru copii și tineri.Această sărbătoare este pretextul perfect pentru costumații trăsnite și înfricosătoare, filme horror, parade și povești cu fantome. Astfel, evenimentul “Carnaval Halloween” organizat de bibliotecă a oferit copiilor și tinerilor din proiect posibilitatea  a informa cu privire la cultura, obiceiurile şi tradiţiile altor popoare unde această sărbătoare – păgână – deține  un loc privilegiat.  În cadrul evenimentului,  biblioteca s-a transformat într-o „casă a groazei” unde  „vrăjitoarele”, „spiriduşii”, „fantomele”, „vârcolacii” şi alte „spirite malefice” au defilat într-o paradă a celor mai înspăimântătoare costume şi măşti. S-au spus povești de groază, s-au făcut incantații și s-au vizionat filme cu personaje fabuloase. De asemenea, au existat și activități care au pus la încercare creativitatea participanților. Aceștia au confecționat măști și costume din hârtie colorată și au „transformat” dovlecii în figuri înspăimântătoare. Din declarațiile participanților, a fost pentru prima oară când au luat parte la un astfel de eveniment în cadrul bibliotecii!